Nu het Clarenhof in volle aanbouw is heeft het stadsbestuur ook het ontwerp van het openbaar domein rondom goedgekeurd. Het openleggen van de vliet in de Muntstraat en plantentafels zijn de blikvangers in een hoogkwalitatief concept. De aanleg volgt meteen na de volledige afwerking van het Clarenhof in juni volgend jaar.
Clarenhof
De bouw van het Clarenhof zit op schema. Momenteel zijn er al 47 woningen verkocht, waarvan 10 grondgebonden woningen en 37 appartementen. Eind maart wordt de meiboom geplant; het eerste modelappartement gaat open in juni. Op 28 september volgt de opening van de eerste woningen van het Clarenhof. De hoekwoningen aan de Blaasbalgstraat en de Huidevettersstraat kunnen klaar zijn in juni 2013.
Openbaar domein
Het stadsbestuur wil de wegenis rond het Clarenhof onmiddellijk na de afwerking van het Clarenhof gaan heraanleggen, dus in de loop van 2013. “We hebben gekozen voor een kwalitatief ontwerp, dat voldoet aan de hoge kwaliteitseisen voor ontwerpen in de historische binnenstad. Dat manifesteert zich in vormgeving en de materialisatie. Uiteraard kiezen we bij de heraanleg van de straten consequent voor mozaïekkasseien, net als elders in de binnenstad”, zegt schepen van openbare werken Greet Geypen.
De plantenstroken met aangepaste beplanting en grassen worden onderbroken door stenen zitbanken, fietsenstallingen en parkeerplaatsen. “Aan de zijde Huidevettersstraat komen er ook verhoogde voetpaden. Dus ook voor de omgeving Clarenhof gaat de aandacht prioritair naar de zachte weggebruiker”, zegt Greet Geypen.
Meerwaarde
De meerwaarde in het concept van de heraanleg wordt ongetwijfeld bepaald door het blootleggen van de vliet langs de Muntstraat en plantentafels tussen de parkeerstroken. Beide ingrepen gebeuren op eigentijdse manier. “Aan de zijde van het Clarenhof leggen we de vliet opnieuw bloot. Dit past in ons vlietenplan waarmee we langzaamaan het originele grid van de waterlopen in onze binnenstad opnieuw evoceren, een kwalitatieve en historische meerwaarde. Ter hoogte van het voormalige pand Zaden Somers stopt de waterpartij, maar wordt de originele loop ervan visueel gesuggereerd door een verharding in druppelmotief op de weg”, vertelt Bart Somers.
Een tweede opwaardering moet komen van de bomen en planten in het ontwerp. “We kozen voor plantentafels, verhoogde groene elementen, die moeten corresponderen met de beplanting in de Kruidtuin. De plantentafels moeten ook de parkeerstroken onderbreken en zorgen voor de vergroening van de omgeving. Een belangrijke doelstelling bij al onze stadsvernieuwingsprojecten”, aldus nog Bart Somers (Open Vld). “Overigens”, zo nog de burgemeester, “hebben we de ontwerpers gevraagd oom waar mogelijk nog extra bomen te voorzien.”
Parkeren
Bij de heraanleg van de site Clarenhof streeft het stadsbestuur naar een maximaal behoud van parkeerfaciliteit op in situ. “We zullen trachten niet meer dan tien plaatsen op te offeren. Mogelijk kunnen we die nog compenseren onder het Clarenhof zelf”, zegt de burgemeester.
Toekomst
Het concept dat door het college werd goedgekeurd voorziet ook in de heraanleg van de Meysbrug. “Daar is er onvoldoende ruimte om de vliet bloot te leggen maar komt er een watervlak met zitrand op het oorspronkelijk tracé van de vliet. Ook hier voorziet het concept groene ruimte. De bedoeling is immers om de stadsvernieuwing langs deze zijde verder door te zetten richting Augustijnenstraat en de hele Hamwijk. De zijde Botermarkt zit mee in de heraanleg van de Bruul waarvoor we nu de open oproepprocedure van de Vlaamse Bouwmeester hebben gestart”, besluit Greet Geypen (Open Vld).