Bij de start van het nieuwe schooljaar is beslist een proefproject schoolstraat op te starten rond basisschool de Zonnebergen in Walem.
“Vanaf 2 september starten we in samenwerking met de school een proefproject waarbij de Alfred De Taeyestraat en de Theo Vinckxlaan autovrij zijn tijdens het begin en einde van de schooldag. Zo zorgen we ervoor dat de omgeving van basisschool de Zonnebergen een pak veiliger wordt voor fietsers en voetgangers. We willen kinderen en hun ouders immers maximaal stimuleren om de verplaatsing van en naar de school op een veilige manier te doen. Voor wie toch met de wagen komt, voorzien we een kiss-and-ridezone in de Pastorijstraat tussen de Weverstraat en de Lakenraamstraat. Daarnaast gaan we door middel van paaltjes zorgen dat foutparkeren op het voetpad in de Pastorijstraat onmogelijk wordt,” aldus Alexander Vandersmissen, schepen van Mobiliteit.
Ook Marina De Bie, schepen van Onderwijs en Duurzaamheid, is enthousiast: “Schoolstraten dragen niet alleen bij aan de verkeersveiligheid, ze brengen ook een mentaliteitswijziging teweeg. Andere praktijkvoorbeelden in Vlaanderen tonen aan dat vaak 20% meer ouders de auto thuis laten. Ook onze scholen stelden al een gevoelige stijging van het aantal fietsers vast, daar zijn we uiteraard zeer tevreden mee.”
Wat betekent de schoolstraat in Walem concreet?
- Tijdens piekmomenten (schoolbegin en -einde) kan men de straat niet inrijden met de atuo, uitrijden kan wel.
- De straat wordt afgesloten met nadarhekken, fietsers, voetgangers en hulpdiensten behouden steeds toegang.
- Bewoners en garagehouders van de Alfred De Taeyestraat of Theo Vinckxlaan kunnen krijgen steeds toegang en ontvangen een doorgangsbewijs dat ze achter de voorruit van de wagen kunnen leggen.
- Tijdens schooldagen mogen auto’s de zone niet inrijden op volgende tijdstippen (met uitzondering van vergunninghouders):
- ’s Morgens van 8.10u tot 8.40u (ma-vr)
- ’s Avonds van 14.50u tot 15.40u (ma-di en do-vr)
- ’s Middags van 11.30u tot 12.15u (enkel op woensdag)
- De buurtbewoners worden door middel van een bewonersbrief op de hoogte gebracht van het proefproject.
foto: ter illustratie