Dit weekend staat de Mechelse binnenstad volledig in het teken van Maanrock. Van vrijdag 23 augustus tot zondag 25 augustus treden tal van artiesten op en is er heel wat animatie voorzien voor jong en oud. Het stadsbestuur heeft daarbij extra aandacht voor toegankelijkheid en neemt ook specifieke maatregelen om de festivalbeleving van personen met een beperking te optimaliseren.
Eén van de opvallendste maatregelen in het straatbeeld is de aanleg van rolstoelvriendelijke kabelgoten. “De vorige, steilere kabelgoten zijn vervangen door een breder model, waardoor de hellingsgraad veel kleiner is en bijvoorbeeld laaghangende scootmobiels niet meer vast komen te zitten in het midden van de helling”, begint schepen van Openbare Werken Patrick Princen. “We komen daarmee tegemoet aan de grote vraag van de rolstoelgebruikers zelf. De reacties op sociale media de voorbije dagen zijn enorm positief. De pluimen zijn evenzeer voor mijn mensen op het terrein zelf, die er een zaak van maken om elk plein rolstoeltoegankelijk te maken en tijdens het festival ook regelmatig veiligheidsrondes houden.”
De stad Mechelen kocht tien rolstoelvriendelijke kabelgoten aan van 650 euro per stuk. Die werden bij Ottertrotter voor het eerst ingezet. Voor Maanrock werden er nog tientallen extra bij gehuurd om het hele festivalterrein te kunnen voorzien. Op plaatsen waar auto’s en vrachtwagens rijden, zijn de oude goten nog van toepassing. Al wordt ook op die plaatsen een minder steil stukje voorzien voor rolstoelen en fietsers.
Festivalbeleving
“Mechelen is een inclusieve stad. Tijdens onze grote evenementen willen we elke Mechelaar en alle bezoekers van onze stad dan ook maximaal betrekken. Daarom zetten we met het stadsbestuur, in samenwerking met Inter, jaar na jaar verder in op maatregelen die Maanrock extra toegankelijk moeten maken. Met onder meer een podium specifiek voor personen met een beperking bij het hoofdpodium, vijf rolstoeltoegankelijke toiletten verspreid over het festivalterrein en doventolken op zondag bij het ‘Groot Podium’ nemen we specifiek initiatieven om een optimale festivalbeleving van elke doelgroep te garanderen. Dit jaar voorzien we bovendien voor het eerst ook een plattegrond in braille, dit gebeurt in samenwerking met Ommezien en de plattegronden zijn beschikbaar bij onder meer UiT in Mechelen”, klinkt schepen Alexander Vandersmissen, bevoegd voor personen met een beperking, enthousiast.